DelClose

Parhaat pohjoismaiset ideat yhdessä rahastossa

Vahva paikallinen läsnäolo ja asiantuntemus Pohjoismaissa ovat osoittautuneet menestyksekkääksi yhdistelmäksi rahaston ensimmäisenä vuotena. Rahasto lanseerattiin syksyllä 2023, ja sen ensimmäisen 12 kuukauden arvonkehitys ylitti vertailuindeksinsä arvonkehityksen yli kuudella prosenttiyksiköllä. Yhteensä 14 salkunhoitajaa Suomesta, Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta työskenteleekin päivittäin löytääkseen sopivat yhtiöt Danske Invest Pohjoisen Vastuulliset Osakkeet -rahastoon.

“Olemme onnellisia ja ylpeitä tuotosta, jonka olemme pystyneet tarjoamaan asiakkaillemme. Se on osoitus siitä, että strategia toimii. Viimeisen vuoden aikana olen todella havainnut, kuinka monia hyviä ja mielenkiintoisia yhtiöitä meillä Pohjoismaissa on. Meiltä löytyy niin suuria, oman alansa johtavia yrityksiä kuin myös pieniä yhtiöitä, jotka ovat johtavia toimijoita omilla erikoisalueillaan,” kertoo salkunhoitaja Håvard Hegre.

Håvard mainitsee, että rahasto voi olla mielenkiintoinen sijoituskohde sekä yksityis- että instituutiosijoittajalle, joka tavoittelee pohjoismaista ulottuvuutta osakesijoituksissaan.

Rahaston strategia perustuu eri maiden paikallisten Danske Invest -salkunhoitajien parhaiden sijoitusideoiden keskittämiseen yhteen pohjoismaiseen osakerahastoon. Rahastossa on yhteensä 30–50 yhtiön osakkeita. Pohjoismaisten osakkeiden toisena vastaavana salkunhoitajana toimiva Olga Karakozova korostaa paikallisten salkunhoitotiimien osaamisen hyödyntämisen koko pohjoismaisen alueen osalta olevan strategian keskeinen ajatus: ”Meillä on jokaisessa maassa oma kokeneiden salkunhoitajien tiimi, joka on sopeuttanut toimintansa paikallisen markkinan vaatimusten mukaiseksi.”   

”Pohjoismaat kokonaisuutena tarjoaa vahvan ja hajautetun yhtiökattauksen, hieman kuin maailmanmarkkinat minikoossa,” Olga jatkaa.  

  • Ruotsi on vahva teollisuusmaa, josta löytyy myös useita maailmanlaajuisia brändejä 
  • Tanska on johtava terveydenhuollon toimija
  • Suomi erottuu johtavana perusteollisuuden maana
  • Norja puolestaan tarjoaa sijoitusmahdollisuuksia energian ja merenelävien toimialoilla 

“Kuten nimi viittaa, haluamme rahaston olevan myös vastuullinen ratkaisu. Siksi kohdistamme vähintään 75 % sijoituksista kestäviin yhtiöihin,” Håvard lisää. 

Salkunhoitajat työskentelevät yhdessä Danske Bankin vastuulliseen sijoittamiseen erikoistuneen tiimin kanssa varmistaakseen, että valitut yhtiöt täyttävät rahastolle asetetut kriteerit. Yhtiöiden luokittelua seurataan ja arvioidaan säännöllisesti vastuulliseen sijoittamiseen keskittyneen tiimin toimesta. ”Kaikki kohdeyhtiöt ovat jo käyneet läpi paikallisen salkunhoitajan arvioinnin. Suljemme sijoituskohteista pois yhtiöt, jotka kytkeytyvät epäeettiseen toimintaan, kuten alkoholiin, tupakkaan ja uhkapelaamiseen. Myös aseiden valmistajat ja yritykset, joiden liikevaihdosta yli 5 % tulee fossiilisista polttoaineista, ovat suljettu pois sijoitusten piiristä,” salkunhoitaja Håvard sanoo. 

Miten valitsette yhtiöt?
“Salkku muodostuu paikallisten markkinoiden asiantuntijoiden parhaista ideoista. Jokaisen paikallisen tiimin toiminta on rakennettu paikallisen markkinan vaatimuksia vastaavaksi, mutta kaikilla on toimintansa pohjana perusteellinen yhtiöanalyysi. Kootessamme lopullisen salkun, varmistamme, että siinä toteutuu toiveemme kokonaisriskin, toimialajakauman ja maantieteellisen hajautuksen osalta.” 

Danske Invest Pohjoisen Vastuulliset Osakkeet lyhyesti

  • Pohjoismaisiin osakkeisiin sijoittava rahasto, jossa on vahva vastuullisuuspainotus
  • Vähintään 75 prosenttia varoista sijoitetaan kohteisiin, jotka tukevat YK:n kestävän kehityksen tavoitteita
  • Tiukennetut poissulkukriteerit
  • Keskitetty 30–50 osakkeen salkku
  • Hajautus Pohjoismaiden markkinoille
  • Kokenut pohjoismaisten osakkeiden salkunhoitotiimi


Linkki rahaston avaintietoasiakirjaan ja muihin rahastodokumentteihin: Danske Invest Pohjoisen Vastuulliset Osakkeet, osuuslaji EUR W - Facts

VASTUUNRAJOITUS: Tämä ei ole täydellinen selvitys rahastoista tai niihin liittyvistä riskeistä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan tulee tutustua rahastojen avaintietoasiakirjoihin ja muihin rahastomateriaaleihin.

Suomeen rekisteröityjä rahastoja hallinnoi Danske Invest Rahastoyhtiö Oy. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike toimii Danske Invest Rahastoyhtiön asiamiehenä tarjotessaan Rahastoyhtiön hallinnoimia sijoitusrahastoja. Tanskaan rekisteröityjä rahastoja hallinnoi Danske Invest Management A/S ja Luxemburgiin rekisteröityjä rahastoja Danske Invest Management A/S, Luxembourg branch. Danske Invest Management A/S:n hallinnoimien rahastojen jakelusta vastaa asiamiehenä Danske Bank A/S. Danske Bank A/S on nimittänyt Suomen sivuliikkeen toimimaan asiamiehenä tarjottaessa rahastoyhtiöiden hallinnoimia sijoitusrahastoja Suomessa. Rahastojen avaintietoasiakirjat, muut rahastomateriaalit sekä lisätietoa rahastoista on saatavissa osoitteessa www.danskeinvest.fi.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.