Mitä mahdollisuuksia ja haasteita vuosi 2017 tuo sijoittajalle?
Missä piilevät sijoittajan suurimmat mahdollisuudet ja sudenkuopat vuonna 2017? Miten talous kehittyy pankkimme mielestä yleisesti? Danske Bankin päästrategi Tine Choi kertoo odotuksistamme.
Millaista makrotaloudellista kehitystä odotat vuonna 2017?
Odotamme maltillisen noususuhdanteen jatkuvan maailmassa muutaman viime vuoden tapaan. Alueellisesti katsottuna Yhdysvaltojen talous on kasvun veturi. Euroopassakin lievä nousu jatkuu etenkin hyvin elvyttävän rahapolitiikan tukemana.
Kehittyvillä markkinoilla on tänä vuonna nähty merkkejä kasvun kiihtymisestä, ja odotamme nousun jatkuvan. Varsinkin Kiinan talouden vakautuminen tuo kasvuun potkua. Kiinan hallitus on onnistunut vakauttamaan kasvua toimenpiteillään, eritoten varsinkin rahapolitiikan höllentämisellä ja kohdennetuilla finanssipoliittisilla helpotuksilla. Oletamme Kiinan saavuttavan 6,5 prosentin kasvutavoitteensa vuonna 2017.
Kaikkiaan odotamme vuodelta kautta maailman maltillista kasvua, emme mitään suurta kasvupyrähdystä.
Mitkä ovat mielestäsi suurimpia riskejä rahoitusmarkkinoilla vuonna 2017?
Riskejä on erilaisia, ja ne liittyvät yleisesti jollakin tavalla Donald Trumpin tulevaan presidenttikauteen. Yksi riski on se, että hän saattaa aloittaa kauppasodan nostamalla tuontitulleja ja irtautumalla esimerkiksi kansainvälisistä vapaakauppasopimuksista. Laskun maksavat yritykset, joiden tuotannossa tarvitsemat tuontiosat kallistuvat, ja viime kädessä kuluttajatuotteiden hinnat yksinkertaisesti nousevat. Tämä vaikuttaisi negatiivisesti maailmantalouteen.
Yksi uhkakuva on siis ilmiselvästi se, että Trump alkaa toteuttaa retoriikkaa, jota hän on vaalitaistossa käyttänyt kaupasta puhuessaan. Se saisi markkinat hermoilemaan, ja epävarmuus koskisi etenkin sellaisia kehittyviä talouksia kuten Meksikoa ja Kiinaa, joiden kimppuun Trump on sanallisesti käynyt kiivaimmin.
Vuoden mittaan myös euroalueella käydään monet vaalit. Varsinkin Ranskaan kohdistuu suurta mielenkiintoa, sillä Marine Le Penistä voi tulla maan seuraava presidentti. Sekin voi huolestuttaa markkinoita, ja jos Le Pen voittaa, Euroopassa voi levitä pelko populististen valtionpäämiesten aallosta ottaen huomioon myös populisti Trumpin valinnan Yhdysvalloissa. Seurauksena voi olla pelkoa EU-kansanäänestysten järjestämisestä muissakin maissa Ison-Britannian tapaan, ja pahimmillaan Euroopan unioni saattaa hajota.
Yksi riski on se, että Trumpin politiikka saisi Yhdysvaltojen talouden ylikuumenemaan siten, että kasvun kiihtyessä inflaatio kiihtyy vielä enemmän. Tällöin Yhdysvaltain keskuspankki Fed joutuisi kenties painamaan päättäväisesti jarrua nostamalla korkoja enemmän kuin muuten olisi tarkoitus. Osakemarkkinoille korkojen nousu ei periaatteessa ole suuri ongelma, jos se johtuu kasvun lisääntymisestä. Ongelma siitä tulee, jos syynä on inflaation karkaaminen käsistä.
Mitkä ovat mielestäsi suurimpia mahdollisuuksia rahoitusmarkkinoilla vuonna 2017?
Trump on puhunut finanssipolitiikan kädenojennuksista, kuten veronkevennyksistä, verotuksen vuoksi tai muista syistä ulkomaille siirrettyjen pääomien kotiuttamisesta yrityksiin ja infrastruktuuri-investoinneista. Olisi ilman muuta myönteistä, jos hän toteuttaisi tällaisia helpotuksia ja ne edistäisivät kasvua inflaation pysyessä alhaisena. Se ruokkisi oivallisesti noususuhdannetta, ja rahoitusmarkkinoilla olisi syytä juhlaan. Se olisi ehdottomasti parasta, mitä voisi tapahtua.
Lue koko artikkeli, jossa muun muassa eri omaisuuslajien kehityksestä, Investorview-lehdestä